Iemand overleden
Wat moet je doen als iemand net overleden is? Meestal is er geen reden tot haast!
Afscheid nemen overledene
Als iemand net overleden is, is er meestal geen reden voor haast! Neem daarom de tijd voor dit belangrijke moment. Ga rustig bij de overledene zitten en laat de situatie op je inwerken.
Wat te doen na overlijden?
Nadat je dit belangrijke moment op je hebt laten inwerken kun je eventueel met een opgerolde handdoek de kin van jouw dierbare ondersteunen en de ogen sluiten.
Vervolgens kun je eerst de huisarts bellen en daarna de naaste familie en eventueel je vrienden op de hoogte stellen. Als de huisarts is geweest kunt je mij bellen (06 471 393 41).
Een overlijden melden
Thuis overleden – bij huisarts melden
Als iemand thuis overlijdt is de huisarts de aangewezen persoon om dit te melden. Alleen in extreme omstandigheden is direct handelen gewenst.
Zodra de huisarts gekomen is doet deze een standaard onderzoek en stelt een officiële verklaring van overlijden op. Met deze verklaring wordt later aangifte van overlijden gedaan bij de gemeente.
Pas daarna bel je mij, Cissy van Winden. Ik ben dag en nacht bereikbaar. Als uitvaartverzorger mag ik niets doen zonder de afgegeven papieren van de huisarts. We spreken af hoe laat ik kom en wat we gaan doen.
Korte checklist “wat te doen na overlijden”
Overlijden in een ziekenhuis
Als jouw dierbare in het ziekenhuis overlijdt stelt de dienstdoende arts het overlijden vast. Meestal kan de overledene nog enkele uren op de afdeling blijven tot je afscheid hebt genomen. Daarna wordt de overledene overgebracht naar het mortuarium van het ziekenhuis.
Als je niet wil dat de overledene in het mortuarium van het ziekenhuis wordt verzorgd, dan moet je dit nadrukkelijk op de afdeling aangeven! Als iemand ‘s-nachts in een ziekenhuis overlijdt kun je wachten tot de ochtend om mij te bellen omdat de overledene ‘s-nachts naar het mortuarium van het ziekhuis wordt overgebracht.
In ons gesprek bespreken we waar de overledene later naartoe wordt overgebracht: terug naar huis, naar een uitvaartcentrum of een centrale koeling.
Overlijden in een hospice
In een hospice sterft niemand alleen. Het sterven is met grote zorg omgeven. Na het overlijden kan de overledene meestal nog een dag en een nacht op de kamer blijven. Ook hier stelt een dienstdoende arts de dood vast en maakt een verklaring op. Daarna kun je mij bellen (ook ‘s-nachts). In ons gesprek bespreken we wat de wensen zijn voor de opbaring. Wassen en kleden wordt in de meeste gevallen door de medewerkers van het Hospice gedaan waarbij je natuurlijk mee kan helpen.
Overlijden in een zorginstelling
Na het overlijden stelt de dienstdoende arts de dood vast en maakt een verklaring op. Daarna kun je mij bellen (ook ‘s-nachts). Het wassen en kleden van de overledene gebeurt meestal op de eigen kamer. Dat kun je zelf, met mijn verzorgingsteam of door het personeel van de zorginstelling laten doen.
In sommige instellingen kan de overledene in de eigen kamer worden opgebaard of in het mortuarium van de instelling. Als dat niet mogelijk of wenselijk is, laat ik jouw dierbare overbrengen naar het uitvaartcentrum van jouw keuze, naar het eigen huis of naar een centrale koeling. Informeer op tijd hoe de instelling hiermee omgaat.