Begraven of cremeren – een lastige keuze
Het blijft voor velen een lastige keuze: een begrafenis of crematie – zeker als de overledene zich hier niet over uitgesproken heeft. Wat doe je dan? Je kunt je in dat geval afvragen wat de dierbare waarschijnlijk gewild heeft zonder dat uit te spreken.
Als de overledene wel een duidelijke keuze gemaakt heeft moet u, indien mogelijk, deze volgen.
Begrafenis of crematie
Cremeren is goedkoper dan begraven en – eerlijk is eerlijk- heeft als voordeel dat er geen graf onderhouden hoeft te worden; en dat is gelijk ook het nadeel dat er niet echt een plekje is waar je de dierbare kunt bezoeken.
Dat is een van de redenen dat sommige mensen een urnengraf aanschaffen.
Sinds een aantal jaren is er de mogelijkheid om te begraven in de natuur. Op een zogeheten natuurbegraafplaats. Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen in Nederland. Momenteel zijn het er ongeveer 20 en Natuurmonumenten is van plan er nog 15 natuurgebieden als begraafplaats in te richten.
Op een natuurbegraafplaats kies je een eigen plek om begraven te worden. In de meeste gevallen komt er geen grafmonument maar een schijf van een boomstam waar de naam in gebrand wordt. De graven zijn voor eeuwig en worden dus niet na 20 jaar geruimd. Op een aantal begraafplaatsen is de mogelijkheid een afscheidsbijeenkomst te organiseren en de condoleance met catering. Het is wel aan te bevelen vooraf de locaties te bezoeken en een mooie plek uit te kiezen.
https://www.natuurbegravennederland.nl/onze-natuurgebieden/
Een mooie uitvaart met een begrafenis of crematie is meer dan een onvermijdelijke afronding na het overlijden. Op dit moment mag u stil staan bij de rol die de overleden dierbare voor u speelde in uw leven.
Margot Siebenlist
Margot Siebenlist organiseert bijzondere uitvaarten waar de wensen van nabestaanden centraal staan. Zij heeft regelmatig met dit dilemma van begraven of cremeren te maken gehad. Graag adviseert zij u hierbij. Neem contact op.